Godišnja konferencija 2021

Godišnja konferencija Udruge za promicanje filozofije

Teorija pravednosti: pedeset godina poslije

Zagreb, 16. i 17. studenoga 2021.

Ove godine obilježavamo stotinu godina od rođenja Johna Rawlsa (1921-2002) i pedeset godina od objavljivanja njegova djela Teorija pravednosti (1971). Tim povodom pozivamo Vas da izlaganjem sudjelujete na Godišnjoj konferenciji Udruge za promicanje filozofije koja će se održati pod nazivom ”Teorija pravednosti: pedeset godina poslije”. Cilj je konferencije istražiti utjecaj koji je filozofija Johna Rawlsa imala na razvoj političke teorije te filozofije politike i prava u posljednjih pedeset godina, kao i razmotriti kakve su njene mogućnosti da ponudi odgovore na suvremene izazove u svijetu s posebnim naglaskom na Hrvatsku i njeno okruženje. Plenarno izlaganje na konferenciji održat će prof. dr. sc. Elvio Baccarini s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i prof. dr. Janos Kis sa Central European University u Beču.

Službeni jezik konferencije je hrvatski. Vrijeme predviđeno za pojedinačno izlaganje je 40 minuta, u što je uključeno i vrijeme predviđeno za raspravu. Želite li sudjelovati izlaganjem na konferenciji, molimo Vas da popunite obrazac za prijavu izlaganja i dostavite ga na adresu elektroničke pošte konferencija@upf.hr najkasnije do 1. listopada 2021. Odluke o prihvaćanju izlaganja bit će dostavljene do 11. listopada 2021.

Konferencija će se održati 16. i 17. studenoga 2021. u Velikoj dvorani Instituta za filozofiju u Zagrebu. Kotizacija iznosi 150 kn (100 kn za članove Udruge za promicanje filozofije s uplaćenom članarinom za 2021. godinu), što pokriva radne materijale konferencije, okrjepu tijekom stanki i ručak oba dana konferencije. U slučaju da se konferencija zbog epidemioloških razloga ne bude mogla odvijati na lokaciji, izlaganja će biti održana online, a kotizacija se neće naplaćivati.

Radovi izloženi na konferenciji bit će uzeti u razmatranje za objavu u tematskom broju časopisa Prolegomena (WoS, CC, Scopus) u 2022. godini.

ORGANIZACIJSKI ODBOR
dr. sc. Tomislav Bracanović, Institut za filozofiju, Zagreb, dr. sc. Viktor Ivanković, Institut za filozofiju, Zagreb, dr. sc. Tvrtko Jolić, Institut za filozofiju, Zagreb, dr. sc. Ana Matan, Sveučilište u Zagrebu, dr. sc. Nebojša Zelič, Sveučilište u Rijeci